Här presenterar vi djuren du möter på Hantverksgården

Roslagsfår

Vi har fyra tackor av sorten Roslagsfår som heter Vera, Astrid, Elva och Ebba. Vuxna roslagsfår är oftast vita, men det finns svarta och blandfärgade också. Det är bara hannarna, eller gumsarna som de kallas, som har horn. Tackorna är kulliga, det betyder att de är hornlösa. Jämfört med andra raser, är roslagsfåren väldigt lugna och tysta. De har också väldigt få hälso- och avelsproblem. 

Den här rasen är utrotningshotad precis som många andra gamla svenska lantraser men intresset för bevarande av allmogeraserna är stort och t ex Kolmårdens djurpark bidrar till ökande av Roslagsfåren. Vi har fåren som husdjur och de trivs ihop med oss. 

Fakta om Roslagsfår på Kolmårdens hemsida.

Skånska Blommehöns

Våra hönor är av allmogerasen Skånska Blommehöns. Den här sorten kan vara i olika färger men gemensamt är att de har vita fläckar så kallade blommor, därav namnet. Blommehöns är den största Svenska allmogerasen och anses som de lugnare. Hönorna lägger ca 150 ägg per år med uppehåll över vintern. Den Skånska Blommehönan var på väg att utrotas under 70-talet och bevaras nu därför genom genbanksarbete.

Våra höns rör sig fritt runt butiken och i vår trädgård. Var inte orolig, det är inte på rymmen. Tuppen sitter i husarrest för tillfället eftersom han har lite svårt att kontrollera sitt temperament.

Fakta om Skånska Blommehöns på Skansens hemsida.