Våra djur

Hitta till oss!

Julbutiken har nu stängt. Men vi har extra öppet på söndag 17/12 kl 12-14. Vi ses då!

 

Vi accepterar betalkort!

 

Adress:

Hantverksgården i Ledberg

Ledberg Lindåbro

585 99 Linköping

 

Tel: 013-10 31 59

eva@hantverksgarden.com

 

Klicka för vägbeskrivning

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

 

Fyll i din epost så skickar vi ett mail när det händer något intressant!

Hälsa på Saga, Vera och de andra

Här presenterar vi några av djuren du möter på Hantverksgården!

 

Roslagsfår

Vi har två tackor av sorten Roslagsfår som heter Saga och Vera. Vuxna roslagsfåren är oftast vita, men det finns svarta och blandfärgade också. Det är bara hannarna, eller gumsarna som de kallas, som har horn. Tackorna är kulliga, det betyder att de är hornlösa. Jämfört med andra raser, är roslagsfåren väldigt lugna och tysta. De har också väldigt få hälso- och avelsproblem.

 

Den här rasen är utrotningshotad precis som många andra gamla svenska lantraser men intresset för bevarande av allmogeraserna är stort och t ex Kolmårdens djurpark bidrar till ökande av Roslagsfåren. Vi har fåren som husdjur och de trivs ihop med oss.

 

Läs mer om Vera och Saga på vår blogg.

Fakta om Roslagsfår på Kolmårdens hemsida.

Skånska Blommehöns

Våra hönor är av allmogerasen Skånska Blommehöns. Den här sorten kan vara i olika färger men gemensamt är att de har vita fläckar så kallade blommor, därav namnet. Blommehöns är den största Svenska allmogerasen och anses som de lugnare. Hönorna lägger ca 150 ägg per år med uppehåll över vintern. Den Skånska Blommehönan var på väg att utrotas under 70-talet och bevaras nu därför genom genbanksarbete.

 

Våra höns rör sig fritt runt butiken och i vår trädgård. Var inte orolig, det är inte på rymmen. Tuppen sitter i husarest för tillfället eftersom han har lite svårt att kontrollera sitt temprament.

 

Läs mer om våra höns på vår blogg.

Fakta om Skånska Blommehöns på Skansens hemsida.